Opera & Live programmet

Se även: Trosa Riksteaterförening och Folketshus och Parker på Youtube.

Måndagen den 4 Oktober 2021
Onsdagen den 6 Oktober 2021

klockan 19:15


Längd 1:50
Köp biljett till föreställningen 4 Oktober här

Köp biljett till föreställningen 6 Oktober här
SALVADOR DALÍ – JAKTEN EFTER ODÖDLIGHET

Ett vackert porträtt av mästaren Salvador Dalí och hans hustru Gala. I filmens början möter han surrealismen och träffar Gala, som blir otroligt betydelsefull för hans liv och konstnärsbana.
Regissören David Pujol har haft oöverträffad tillgång till arkivmaterial, och filmen är full av unika intervjuer, filmer och stillbilder ur konstnärens liv. Dokumentären följer Dalí till Frankrike, USA och Spanien. Hans liv var ett konstverk i sig självt, och intervjuerna med den karismatiske konstnären är både förvirrande och upplysande. Hans intresse för att dekorera och bygga om sina olika hem blir viktiga pusselbitar i hans konstnärskap.
Tisdagen den 5 Oktober 2021
Torsdagen den 7 Oktober 2021
Lördagen den 9 Oktober 2021


klockan 19:15


Längd 1:35
Köp biljett till föreställningen 5 Oktober här

Köp biljett till föreställningen 7 Oktober här

Köp biljett till föreställningen 9 Oktober här
BOTTICELLIS FLORENS

Upplev renässansens Florens med utgångspunkt i konstnären Botticellis olika mästerverk. Premiär på bio den 27 augusti.
Renässansens Florens, med Lorenzo de Medici i spetsen, var centrum för skönhet, kreativitet och genialitet. Mitt i stadens maktkamp och intriger steg en konstnär fram som lyckade skildra denna oförglömliga tid som ingen annan – Botticelli.
Botticellis talang upptäcktes tidigt. Han gick i målarlära hos Filippo Lippi och påverkades framför allt av Antonio del Pollaiuolo och Andrea del Verrocchio. På 1470-talet började Botticelli arbeta för familjen Medici. Senare kom han att influeras av Ghirlandaio och Perugino. Botticelli fick även avgörande impulser från humanistkretsen kring den florentinske statsmannen Lorenzo de Medici. I början av 1480-talet bodde han i Rom, dit han kallats av påven Sixtus IV för att utföra tre stora fresker i Sixtinska kapellet. Vid slutet av århundradet kunde han driva en stor verkstad. På 1490-talet drabbades Florens av en stark väckelse ledd av Girolamo Savonarola, och Botticelli var en av de som greps av denna. Efter denna tid blev hans konst ensidigt religiös.
Fredagen den 8 Oktober 2021
Söndagen den 10 Oktober 2021


klockan 19:15


Längd 1:30
Köp biljett till föreställningen 8 Oktober här

Köp biljett till föreställningen 10 Oktober här


POMPEJI – SYNDENS STAD

Följ med på en spännande dokumentärfilm om den legendariska staden Pompejis historia. Filmen är en del av vår serie Konst på bio och har premiär den 8 oktober.
Pompejis historia är legendomsusad. Det är en unik, förtrollande plats, som drar till sig över 4 miljoner besökare per år. Staden har inspirerat besökare som Picasso, Emily Dickinson och Jean Cocteau.
Dokumentärfilmen handlar inte bara om det berömda vulkanutbrottet, utan om staden själv. Vi får lära oss hur invånarna levde sina liv och tillbringade sin fritid, om njutning, religion och stadens slutliga öde.
Isabella Rossellini är filmens berättarröst och guide genom stadens kullerstensbelagda gator. Hon visar hur de avtäckta verken har påverkat stora konstnärer som Pablo Picasso, Giorgio De Chirico och Wolfgang Amadeus Mozart.
Lördagen den 23 Oktober 2021


klockan 19:00


Längd ?:??Köp biljett till föreställningen här
Fire Shut Up in My Bones.

Fire Shut Up in My Bones är en historisk uppsättning. Det är nämligen den första operan på Met av en svart kompositör. 23 oktober kan du se den live på bio i Sverige.
Detta är berättelsen om en ung mans resa för att övervinna trauman och svårigheter. Grammy Award–vinnande jazzmusikern och kompositören Terence Blanchard har hyllats för sin operaversion av Charles M Blows kritikerrosade memoarer.
James Robinson och Camille A Brown gjorde succé som skapare av Mets populära Porgy and Bess, nu är de tillbaka som regissörer av Fire Shut Up in My Bones. Librettot är skrivet av filmskaparen Kasi Lemmons.
Baritonen Will Liverman, en av de mest spännande unga operasångarna, gör rollen som Charles. Vid sin sida har han sopranen Angel Blue som Destiny/Loneliness/Greta och Latonia Moore som Billie.
Lördagen den 4 December 2021


klockan 19:00


Längd ?:??
Eurydike.

Den grekiska myten om Orfeus, Eurydike och den oemotståndliga musiken har berättats i tusentals år. I denna magiska opera upplever vi berättelsen från Eurydikes perspektiv. Se föreställningen live på bio 4 december.
Myten om Orfeus, som försöker tygla musikens kraft för att rädda sin älskade Eurydike har inspirerat kompositörer sedan operakonstens begynnelse. Stjärnskottet Matthew Aucoin för traditionen vidare i modern tid med en ny vinkel på berättelsen.
Librettot är skrivet av Sarah Ruhl, mottagare av Genius Grant-stipendiet, efter hennes hyllade pjäs från 2003. Här återberättas myten ur Eurydikes perspektiv.
Yannick Nézet-Séguin dirigerar denna uppslukande nya iscensättning av Mary Zimmerman. Sopranen Erin Morley sjunger titelrollen bredvid baritonen Joshua Hopkins som Orpheus.